Guantanamo Museum

Guantanamo Museum
1'37

GUANTANAMO MUSEUM, Alícia Framis

Workshop

1- Sabó Guantànamo

És una pastilla de sabó amb les lletres de GUANTANAMO gravades. El sabó com a símbol de netedat i objecte biodegradable ens permet explicar la relació dels presos de Guantànamo amb les autoritats nord americanes. Per una banda fem al·lusió al fet històric de "hem rento les mans" del romà Poncio Pilatos per explicitar el desentès que hi ha a la presó amb els drets humans. Per l'altre costat apel·lem a la memòria col·lectiva, tots recordarem aquests fets un temps relatiu, potser, el temps que triga a gastar-se el nom Guantànamo de la pastilla de sabó.

2- Cartes confiscades

Són una colla de sobres que figuren ser oficials de la presó de Guantànamo amb adreces de diferents punts del món escrites pels presoners amb les seves llengües originàries que queden confiscades per la censura. La por al contingut de les cartes fa que s'acumuli un material ple de sentiments que busca consol més enllà de les reixes de la presó.

3- La clau per no obrir

És una clau sense el perfil tornejat que actua com a codi per obrir una porta amb el clauer amb les coordenades que situa el lloc exacta de Guantànamo. Aquest objecte ens serveix com a pretext per explicar que malgrat estigui localitzada la barbàrie humana no és suficient per obrir la porta a la llibertat i els drets humans.

4- Destins

És un vídeo on es pren el joc del "pim pom" com a metàfora dels maltractaments als presos de Guantànamo. Els moviments d'una banda a l'altre i els impactes sobre la pilota taronja escenifiquen tot un ventall de despropòsits in-humans que una persona podria patir dins del context de guerra al terrorisme.