Gran carena
Víctor Suyol

en tot el que veien o eren, la línia de la nit clavada al som

 

per tanta mirada al vostre potser, arrapada al mai perfil

 

des de cada carena, tos ulls buidats pels horitzons absents

 

de només com si enllà del que ens és límit o parpella i clos

 

a l’ombra de l’esguard amb què ell mateix com la ratlla desirs

 

 

NOTES: per la pintura de cinc peces Gran carena de l'exposició núvols, carenes, boscos, arenes realitzada a Sagunt que es pot trobar dins d'aquesta web a l'apartat de pintures de Jordi Lafon.

 

Són cinc fragments. No són frases; no tenen verb principal ni cap verb d’acció. No tenen punt i final. Cada un correspon a una de les peces en el mateix ordre (d’esquerra a dreta). Cada un porta una marca d’una de les sis persones gramaticals. Ll’absent és la primera del singular, el “jo”. És així perquè es tracta de la mirada del jo cap enfora (tot i que pot ser un enfora metafòric referit a l’interior de qui mira). Així les referències són al “tu”, “ell”, “nosaltres”, “vosaltres” i “ells”.

En la disposició, el “tu” és la peça central. Està flanquejat pels plurals “nosaltres” i “vosaltres” (la identificació i l’alteritat). La tercera persona (“ells”  i “ell”) són als extrems. Cada un comença amb una preposició, és a dir: amb una relació (“en”, “per”, “des de”, “a”, “de”) que va lligada a la persona gramatical corresponent. A cada un hi ha una referència a la línia de l’horitzó i a la mirada. Al tercer fragment (del “tu”) n’hi ha dos. Cada fragment acaba en un decasíl·lab. Hi ha tres paraules antigues: al final del primer vers (som: superficial), al mig del tercer (tos: els teus) i al final del cinquè (desirs: desitjos).

                                                                                                             

                                                                                      

 

 

 

 

 

 

 

Víctor Sunyol
Poeta, editor i professor

Poemes que acompanyen la sèrie de cinc quadres Gran carena de l'exposició amb Teresa Herrera Corduente núvols carenes boscos arenes al Centre Cïvic Antic Sanatori de Sagunt, 2007